Festivalul magiunului de la Iara de Mures

Festivalul magiunului de la Iara de Mures 2020-06-25

Ideea unui festival al localității Iara de Mureș s-a conturat în anul 2012, dar se punea problema unei tematici care să corespundă tradiției din zona. Iara de Mureș fiind o zonă propice magiunului, acesta a devenit esența sărbătorii de suflet a localității, iar festivalul magiunului a devenit unul din cele mai inedite festivaluri din județ, și se organizează de la an la an în luna septembrie.
Evenimentul se bucură se bucură în fiecare an de vizita celor din Demecser, Ungaria, oraș înfrățit cu localitatea Iara de Mureș care deschid sărbătoarea dedicată magiunului cu o defilare prin sat, de la intrare până spre scena amenajată în fața căminului cultural. După deschiderea oficială, urmează programe artistice susținute de ansambluri și soliști de muzică populară și ușoară din Periș, Glodeni, Voivodeni, Pădureni și Iara de Mureș.
Printre oficialitățile care iau parte la deschiderea oficială a festivalului se numără parlamentari UDMR și consilieri județeni.
Organizatorii acordă diplome speciale pentru  cei mai vârstnici cetățeni ai localității Iara de Mureș, pentru cel mai tânăr cuplu, cei mai tineri nou născuți, precum și pentru cea mai frumoasă poartă din lemn, cea mai bună țuică, cel mai bun magiun și pentru cea mai bună pâine de casă.
Cel mai important aspect pe care îl au în vedere organizatorii, este menținerea tradiției. Astfel se amenajează locuri speciale pentru cei care vând magiun și alte produse, într-un ambient rustic, cu mese făcute din lemn, trestie, baloți de paie, și se comercializează doar produse tradiționale și obiecte făcute manual.
Evenimente
  • Zilele Comunei Gornesti
Linkuri utile
Contul meu