Peris

Peris (in maghiară Körtvélyfája) este o localitate in judetul Mures, Transilvania, România . Satul Peris se află situată pe malul stâng al râului Mures si este traversat de Drumul National (DN) 15 care asigură legătura câmpiei Transilvane prin defileul Deda – Toplita cu Moldova si prin Bistrita cu Maramuresul si Moldova de Nord, aflându-se la o distantă aproximativ egală fată de resedinta judetului Mures, municipiul Târgu Mures (21 km SSV) si fata de orasul Reghin (12 km NNE).

Satul Peris din punct de vedere administrativ apartine comunei Gornesti care este alcătuit din mai multe sate : Gornesti situat in centru, Iara de Mures, Teleac, Petrilaca de Mures – spre est, Mura Mică si Mura Mare, Ilioara, Pădureni spre sud – est. Satul Peris este situată in nordul comunei si are ca vecini directi următoarele sate : la sud, sud – vest satul Gornesti, la est satul Petrilaca de Mures, la nord, nord – vest satul Petelea, si la vest satul Voivodeni.

Obiective Turistice

► Biserica Reformată Periș
Biserica Reformată din Periș datează din secolele XIII – XVI odată cu apariția satului nu există însă nici un document care să ne arate data exactă al construcției. După tradiția orală aflăm ca biserica a fost la început în patrimoniul biserici catolice al ordinului Dominican. Ulterior după reforma protestantă ea este preluată de noua religie dominantă din Transilavania, cea reformată calvinistă
Biserica este construită în stil gotic, însă de-a lungul anilor a suferit multe reparații. Biserica în forma originală era alcătuită dintr-o navă centrală și o absidă, planul bisericii urmărind planul goticului radiant, biserica având cel mai mare echilibru între înălțime lățime în raport de gol și plin una nu domină pe celălat. La fel și geamurile biserici păstrează forma originală al arcului gotic.
Interiorul bisericii urmează stilul bisericilor protestante decorația fiind minimă. Din anul 1731 datează câteva bănci donate de către Bánfi Eva. Altarul era construită din cărămidă și datează din anul 1837, ea este dărămată și schimbată în 1951, vechea pătura decorativă de pe altar datează din 1889 ea fiind donată de către Korondi Mária, însă ea este schimbată în anul 1935 de către Asociația Femeilor Reformați din Periș. Masa Domnului datează din anul 1806 fiind donată de către Imreh Therézia însă și ea este schimbată în anul 1951. Orgona bisericii datează din anul 1839 fiind construit de către Binder János. Candelabrul din fier opera artistului Puskás Sándor este donată în anul 1966 de către pastorul Fekete János și Demeter József curatorul bisericii. Tot de câtre pastorul reformat al satului Periș și Protopopul Ghiurghiului, Fekete János este construit și noul portic situată în partea nordică al biserici în anul 1988. Gardul înconjurător al biserici este făcut de către comunitatea reformată din Periș în anul 1976.
► Clopotnița bisericii reformate din Periș
În curtea bisericii Reformate mai este situată o clopotniță veche de aproximativ 300 de ani. Din 1741 deja era situată lăngă o biserica reformată din împrejurimea localității studiate iar din 1786 aparține bisericii reformate din Periș. Ea stă pănă în zilele noastre în foarma sa originală. În anii 1931, 1391 și 1998 ea suferă renovații fară modificații sau adăugiri.
► Biserica Ortodoxă Periș
Biserică construita in perioada interbelica 1937, este construit in stil baroc cu o nava centrala si un altar are o fundație de beton, cu pereți din cărămidă, acoperișul din țiglă și turnul acoperit cu tablă, decoratiunea este facuta in stil bizantin ortodox clasic.
► Biserica Romano - Catolică Periș
Biserica Romano – Catolică din Periș este în prezent filia Iara de Mureș, poartă hramul Sfăntului Anton de Padova.