Gornesti 700 de ani - 2019

Gornesti 700 de ani - 2019 2020-06-25

În anul 2019 s-au împlinit 700 de ani de la prima atestare a comunei Gornești (cunoscută pe atunci drept Knezeg).
Cu ocazia acestei aniversări, primăria, în colaborare cu contele Teleki și cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, a organizat Zilele Comunei Gornești, de o amploare mai mare decât în anii precedenți. Evenimentul a avut loc pe parcursul a 4 zile, în perioada 18-21 iulie, de joi până vineri.

Manifestările au debutat cu o ședință festivă a Consiliului Local, cu slujbe religioase la bisericile reformate și ortodoxe din Gornești, și o expoziție de pictură deschisă în interiorul Castelului Teleki care a găzduit deschiderea oficială a Zilelor Culturale Gorneștene. Castelul Teleki a fost deschis publicului pe toată perioada Zilelor Gorneștiului.

În prima zi a mai avut loc și o adunare cu cetățenii Gorneștiului, în cadrul căreia s-au împărtășit povești despre și din Gornești, precum și întâmplări auzite de la bunici, la care au participat mai multe persoane decât se așteptau cei din organizare. Au fost prezenți 120 de persoane, dintre care 20 au povestit întâmplări foarte interesante.
Manifestările au continuat vineri, 19 iulie,  începând cu orele 16, cu un simpozion istoric, urmat la orele 18 de dezvelirea monumentului constituit dintr-o piatră cu o placă comemorativă și o capsulă a timpului sub acestea. A urmat apoi lansarea cărții Erdélyi Odisszea, semnată de Ludvig Daniella.
Programul zilei de sâmbătă, 20 iulie, cuprindea jocuri interactice pentru copii. și s-au organizat tururi ale Castelului și criptei Teleki, conduse chiar de către membrii ai familiei Teleki.
Începând cu orele 16:00, a debutat programul artistic pe scenă, deschis de elevii Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos”, continuat de recitalurile susținute de Szász Levente și formațiile Stonecrops și Uránia (Ungaria). Programul zilei de duminică a debutat la orele 14 cu un program  de  dansuri populare , urmat de recitalurile susținute de Ábrám Tibor, Nelu Șopterean,  Ansamblul de dansuri „Bekecs”,  formația Perlit, Szabó Elöd și trupa Titan.
Seara s-a încheiat cu un foc de artificii în jurul orelor 23.
Evenimente
  • Zilele Comunei Gornesti
Linkuri utile
Contul meu